Sport Voetbal
8 min leestijd

Voetbal in Londen

Londen kan met recht de voetbal-hoofdstad van Europa genoemd worden. De hoofdstad van Engeland is de thuishaven van maar liefst veertien clubs op verschillende niveaus van professioneel voetbal. Sommige van deze clubs hebben een modern nieuw stadion als hun thuishaven, terwijl andere clubs spelen hun thuiswedstrijden in die typisch Engelse nostalgische stadions spelen.

Spring direct naar voetbalreizen en voetbal tickets Londen

Arsenal Football Club

Arsenal FC is een van de toonaangevende voetbal teams in Europa, die hun thuiswedstrijden speelt in het Emirates Stadium. De club werd opgericht in 1886 door werknemers uit de wapenfabriek The Royal Arsenal in Woolwich, Zuid-Londen. Als gevolg van deze geschiedenis, is de bijnaam van de club ‘The Gunners’. In 1913 verhuisden ze naar de wijk Highbury in Noord-Londen, hetgeen tot grote rivaliteit leidde met Tottenham Hotspur, wiens stadion ook gelegen is in het noorden van de Britse hoofdstad.

Arsenal won de titel Engels dertien keer en de FA Cup tien keer. Van alle professionele clubs in Londen,  is Arsenal het langste aanwezig op de hoogste Engels niveau.

Barnet Football Club

Barnet FC werd opgericht in 1888, maar speelt pas sinds 1991 op een professioneel niveau. De bijnaam ‘The Bees’ is afgeleid van de zwart – geel gestreepte shirts die door de spelers gedragen worden. Het is opmerkelijk is dat het stadion van Barnet, Underhill Stadium, ook gebruikt wordt door de reserves van Arsenal FC. Barnet heeft een opmerkelijke rivaliteit met Brentford, die ook bijnaam ‘The Bees’ heeft. Deze rivaliteit is goedaardig en wedstrijden tussen deze twee clubs zijn ‘The Battle Of The Bees’.

Brentford Football Club

Zoals hierboven aangegeven, is de bijnaam van Brentford FC ‘The Bees’ en je kunt deze kleine insecten ook terugvinden in het logo van de club uit London Borough of Hounslow. Brentford Football Club werd opgericht in 1889 en verhuisde naar Griffin Park in 1904, waar ze nu nog hun thuiswedstrijden spelen.

In 2006 verwierven fans van de club, verzameld in Bees United, The Brentford Supporters ‘Trust, een meerderheid van de aandelen om zodoende de gewone voetballiefhebber een grotere stem in de toekomst van Brentford FC te geven.

Charlton Athletic Football Club

Charlton Athletic FC, bijgenaamd ‘The Addicks’, komt uit Charlton in de Londense wijk Greenwich. De club werd opgericht in 1905 en ze spelen hun thuiswedstrijden in The Valley Stadium, dat overigens net na de Tweede Wereldoorlog het grootste stadion in Engeland was. Charlton FC won een keer de FA Cup, in 1947 konden ze de felbegeerde trofee omhoog houden.

Chelsea Football Club

Chelsea FC, ook wel bekend als The Blues, verwijzend naar de kleur van hun thuistenue, is gevestigd in West-Londen, en een van de toonaangevende teams in de Premier League en Europa. Ondanks de naam, is de club niet gevestigd in de wijk Chelsea in Londen, maar in het naburige Fulham. Het stadion van deze in Londen gevestigde voetbalclub is Stamford Bridge.

Chelsea, opgericht in 1905, won de Premier League vier keer en de FA Cup zes keer. The Blues kregen een financiële boost in 2003, nadat de Russische miljardair Roman Abramovich de club overnam.

Crystal Palace Football Club

Crystal Palace FC komt uit South-Norwood, Londen en de bijnamen van de club zijn The Eagles en The Glaziers. De club werd opgericht in 1905 door de werknemers van The Crystal Palace, een glazen gebouw dat oorspronkelijk was gebouwd in Hyde Park in London als onderkomen van de Great Exhibition van 1851. De belangrijkste rivalen van Crystal Palace zijn Brighton & Hove Albion, Millwall en Charlton Athletic.

Vanwege de financiële problemen Crystal Palace werd verkocht in 2010 aan een consortium van supporters.

Dagenham & Redbridge Football Club

Dagenham & Redbridge FC komt uit het Dagenham-district in de Londense wijk Barking & Dagenham.  Deze voetbalclub werd opgericht in 1992 na een fusie tussen Redbridge Forest en Dagenham. De bijnaam van deze club is The Daggers en ze hebben de lokale rivaliteit met AFC Hornchurch, Leyton Orient en West Ham United.

Fulham Football Club

Fulham FC is de oudste voetbal club in Londen. De oprichting was in 1879 als Fulham St Andrew’s Church Sunday School en de club heeft verschillende bijnamen: The Cottagers (verwijzend naar hun stadion ‘Craven Cottage’), The Whites, The Lilywhites en The Badgers. Fulham werd in 1997 overgenomen door Mohammed Al Fayed, eigenaar van Harrods.

De grootste rivaal van Fulham FC is Chelsea (ook zijn gevestigd in de Londense wijk Hammersmith en Fulham). De wedstrijden tussen deze clubs zijn de zogenaamde SW6 derby’s, verwijzend naar de postcode van de Londense wijk.

Leyton Orient Football Club

Leyton Orient FC uit East London, werd opgericht in 1881 en ze zijn de op een na oudste League club in Londen na Fulham. Sinds 1881 hebben ze slechts een seizoen op het hoogste niveau in Engeland gespeeld, dat gebeurde in het seizoen 1962/1963. Hun bijnaam is ‘The O’s’ en ze spelen hun thuiswedstrijden in de Brisbane Road Stadium.

Hun belangrijkste rivaal is West Ham United, maar deze lokale derby wordt nauwelijks gespeeld omdat beide clubs het grootste gedeelte van hun historie in verschillende Engelse divisies hebben gespeeld.

Millwall Football Club

Millwall FC staat ook wel bekend als The Lions en ze zijn gevestigd in South-Bermondsey in de London Borough of Lewisham, Zuid-Oost-Londen. Ze werden opgericht in 1885 als Millwall Rovers, veranderde hun naam in Millwall Athletic van 1890 tot 1910. Sindsdien is de club bekend als Millwall FC.

De hooligans van deze club behoren tot de meest gevreesde van het Engelse voetbal en door de jaren heen hebben de aanhangers van Millwall veel kritiek gekregen. Dat dat de fans niet veel kan schelen, blijkt wel uit hun populaire leus: : ‘No one likes us, we do not care’.
Hun grote rivaal is West Ham United en de derby tussen deze twee clubs wordt beschouwd als een van de meest gepassioneerde derby’s in de voetbalwereld.

Queens Park Rangers Football Club

Queens Park Rangers FC zijn ook bekend als The Hoops of QPR. Ze zijn gevestigd in Shepherd’s Bush, in Hammersmith and Fulham in West-Londen. QPR werd opgericht in 1882 en het duurde precies 100 jaar voordat zij een grote prijs in het Engels voetbal wisten te winnen: de FA Cup in 1982. Het stadion van ‘The Hoops’ is Loftus Road. De belangrijkste rivalen van Queens Park Rangers zijn Brentford, Chelsea en Fulham.

Tottenham Hotspur Football Club

Tottenham Hotspur FC, vaak aangeduid als ‘The Spurs’ komen uit Tottenham in Noord-Londen en ze speelden jarenlang in het White Hart Lane stadion. Vanwege de bouw en problemen met de oplevering van hun nieuwe stadion speelden ze tijdens het seizoen 2017-2018 en een gedeelte van 2018-2019 op Wembley. Vanaf april 2019 speelt men in het nieuwe stadion, dat voorlopig nog ‘Tottenham Hotspur Stadium’ heet. The Spurs werden opgericht in 1882 als Hotspur FC en sindsdien wonnen ze de FA Cup acht keer, de Football League en de UEFA Cup twee keer en in het seizoen 1962/1963 wonnen ze ook de Europese Cup Winners Cup.

Tottenham Hotspur heeft een grote rivaliteit met Arsenal. Wedstrijden tussen die clubs staan ​​ook bekend als de North London Derby.

Watford Football Club

Watford FC werd opgericht in 1881 en ze spelen hun thuiswedstrijden op Vicarage Road, een stadion dat gedeeld wordt met rugbyclub Saracenen. De club staat bekend voor het hebben van een beroemde voormalige eigenaar en huidige ere-voorzitter van het leven, Sir Elton John. De belangrijkste rivalen van Watford zijn Luton Town, QPR en Crystal Palace.

West Ham United Football Club

West Ham United FC komt uit Upton Park in Oost-Londen en ze zijn ook wel bekend als The Irons of The Hammers. Deze bijnamen verwijzen naar de geschiedenis van de club: West Ham United werd opgericht in 1895 als Thames Ironworks Football Club door de Thames Ironworks en Shipbuilding Company. In 1900 The Hammers waren hervormd West Ham United.

Het thuistenue van West Ham heeft dezelfde kleuren als Aston Villa uit Birmingham,claret en blauw. Dit is het resultaat van een weddenschap in 1899, toen Aston Villa-spelers een weddenschap verloren van een vader van een West Ham-speler. Omdat de spelers hun weddenschap niet snel konden betalen, gaven zij hun Aston Villa-kleding als betaling en meldden vervolgens aan hun club dat de kleding gestolen was.

Sinds de jaren 70 wordt West Ham United vaak gerelateerd aan hooliganisme en is er een zeer intense rivaliteit met Millwall.

Tot een aantal jaren geleden speelden The Hammers hun thuiswedstrijden op Boleyn Ground, ook wel beter bekend als Upton Park. Vanaf 2016 speelt West Ham United in the London Stadium, een verbouwde versie van het Olympisch Stadion dat gebruikt werd tijdens de Spelen in Londen in 2012.

Voetbalreizen en voetbal tickets Londen

Als je voetbalwedstrijden wil kijken in Londen, dan zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt besluiten om een voetbal ticket aan te schaffen en je trip naar Londen zelf te regelen. Er zijn echter ook mogelijkheden om een voetbalreis naar jouw favoriete voetbalclub uit Londen te boeken, inclusief vliegticket, hotel en wedstrijdticket.

Voetbalreizen Londen

Voetbal tickets Londen

Tower Bridge Londen
Vorige Artikel

Westminster Abbey
Volgende Artikel

Gerelateerde artikelen